Bolesti uzrokovane stresom i alternativni načini lečenja: intervju sa specijalistom

Autor članka: Nikola Đorđević
1942
10
 • 50 miliona

  Svake godine umire preko 50 miliona ljudi od bolesti uzrokovanih stresom.

 • 95%

  Stres je uzročnik 95% svih problema i bolesti

 • 85%

  Preko 85% osoba i ne pokuša tražiti rešenje.

Šta je stres i kako se nositi sa njim? Šta sve stres proizvodi? Kako se dijagnostifikuju problemi i bira ispravno lečenje? O ovoj i mnogim drugim temama govoriće psihijatar s 30-godišnjim iskustvom, doktor medicine Luka Milutinović.

Luka Milutinović

psihijatar sa 30 godina iskustva, doktor medicine

- Dobar dan, recite nam šta je stres i kako se nositi sa njim?
- Stres definišemo kao skup fizičkih i psihičkih promena koje nastaju kada vanjski i unutrašnji faktori remete fiziološku ravnotežu organizma koja je nužna za održavanje života. Nositi se sa stresom uopšte nije jednostavan posao. Skoro da nema bolesti koja nije povezana i sa stresom.
- Čini se da nastaje nekakav začarani krug. To znači da je moguće nositi patologiju uzrokovanu stresom i ne znati za to? Postoje li simptomi?
- Umor, iscrpljenost, gubitak energije, glavobolja, mišićna napetost, bol u leđima, povišen krvni pritisak, nervoza želuca, poremećaj probave, seksualna disfunkcija...lista bi mogla da stane na par stranica nekog dokumenta.
- Ovde možete videti na koji način se on manifestuje
- Kako najbolje dijagnostifikovati problem?
- U dijagnostici psihosomatskih bolesti veliku ulogu imaju doktori porodične medicine koji, sagledavajući celokupno zdravstveno stanje bolesnika, mogu zaključiti može li se deo novonastalih ili pogoršanih telesnih tegoba pripisati i pogoršanju psihičkog stanja. Međutim u ovoj situaciji, posebno otkako je aktuelna COVID-19 pandemija sve je teže doći do termina, a ne rešavanje problema može biti jako opasno. Često osobe pribegavaju kupovini raznih lekova ali to su samo trenutna rešenja koja dugoročno mogu imati veću štetu nego korist.
- Pripremajući se za ovaj intervju imali smo priliku da uvidimo da je ovo zaista opasno. Ali iz ovoga što ste naveli izgleda nam da je situacije krajnje haotična?
- Stres je danas uzročnik mnogih, da ne kažemo svih problema u životu ljudi, počev od odnosa u porodici, poslu, načinu života jer mnogi danas žive "na kredit", uživaju u lažnom komforu jer je sistem tako napravljen da imaš sve, ali kada shvatiš koliko to košta onda stres dolazi do izražaja. Posle se problemi nižu jedn po jedan, jer naš organizam perfektno funkcioniše - što znači da vi svoje telo ne možete prevariti, čak i kada prikrivate stanje stvari, ono prima informacije i to ima uticaj na organe.
- Poslednjih godina primećen je trend porasta različitih mentalnih poremećaja?
- Savremeni način života (stalna izloženost stresu, pritisku, svakodnevnim obavezama, prevelikom broju informacija; nestabilne socio-ekonomske prilike i dr.) i sve što smo malopre kazali, značajno utiče na nastanak problema, a onda sve ide lančano.
- Možete li nam reći nešto više o anksioznosti?
- Odrasle osobe sa ovim poremećajem često brinu o svakodnevnom životu, o odgovornostima na radnom mestu, finansijama, zdravlju porodice, nesrećama koje se mogu dogoditi deci, itd. i sl. Neodređeni strah potpuno nas preplavljuje i čini paralizovanim, bespomoćnim i nesigurnim. Simptomi anksioznosti pojavljuju se u grupi poremećaja koje nazivamo anksioznim poremećajima, među koje spada i generalizovani anksiozni poremećaj, zatim panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj i drugi. Glavno obeležje generalizovanog anksioznog poremećaja je preterana anksioznost (strepnja) i zabrinutost (strahovanja, bojažljiva iščekivanja).
- Da li je moguće kontrolisati zabrinutost?
- Osobe teško mogu kontrolisati zabrinutost. Uz anksioznost i brigu javlja se i nemir, brzo umaranje, otežano koncentrisanje, razdražljivost, napetost u mišićima, poremećeno spavanje.
- Moram da kažem da većina zna za sve što ste naveli, ali ipak ne uspeva otkloniti stres. Naslikali ste prilično mračnu sliku. Može li se ta situacija nekako izmeniti?
- Upravo to je jedan od razloga zašto je stres danas problem broj 1. Mi smo samo kazali neke detalje i iskreno, bez da prepadam nekoga, slika je verovatno još mračnija od ovoga što smo naveli jer, ne zaboravimo, kancer se hrani stresom - stres je gorivo za sve loše što može organizam da spopadne.
Međutim, nedavno je međunarodno društvo alternativne medicine izmenilo i kreiralo novu koncepciju borbe protiv stresa.
Ona objedinjuje sve oboljele sa problemima nezavisno od karaktera bolesti ili njenih uzroka. Drugim rečima, utvrđeno je "univerzalno" lečenje.
- Kakvo je to lečenje?
- U rešavanju navedenih problema, dobro se pokazala fitoterapija. Moja praksa je pokazala da je to danas najučinkovitiji način lečenja.
- U čemu je suština novog načina lečenja?
- Fitoterapija je zasnovana na prirodnim preparatima bez steroida, hormona ili antibiotika. Upotreba prirodnih komponenata s važnim izborom vitamina i mikroelemenata ne šteti drugim sistemima organizma. Fitoterapija ne utiče direktno na problem na način da vam trenutno olakša stanje kao neki medikamenti, nego je bazirana na ojačavanju vašeg organizma kako bi se sam nosio sa problemom. Vi kada koristite neku terapiju imate delovanje dok to koristite, ali to ne rešava dugoročno probleme. Nova metoda omogućava da pomognete svom organizmu da sam rešava svoje probleme. Istina rezultati nisu momentalni, ali sigurno je da daju najbolje benefite na duge staze.
- Mogu li se bez lekarskog recepta koristiti takvi preparati?
- Mnogi bolesnici se leče jakim lekovima protiv stresa, za smirenje i sl. Takva upotreba, posebno bez saveta lekara, samo pogoršava situaciju. Posledice se ne mogu predvideti. Od hormonskih poremećaja pa do onih najgorih stvari. Medjutim, fitopreparati se mogu koristiti bez lekarskog recepta. Oni ne štete zdravlju, štaviše, ojačavaju imunitet i u 99% slučaja su bez nuspojava.
- Možete li da nam preporučite fitopreparate za lečenje u kućnim uslovima?
- Na spisku mojih favorita prvo mesto zauzima Relaxin . Odabrao sam ga zbog nekoliko razloga. Prvo, prirodan je i za samo jedan tretman poboljšava stanje. A drugo, nema neželjenih posledica i ojačava imunitet koji je važan za brzo ozdravljenje. A treće, može se koristiti i preventivno.
Klasični preparati za imunitet, umrtvljuju opšti imunitet. Zato treba piti imunomodulatore. Relaxin samostalno ispunjava tu funkciju. Što manje medikamenata dođe u organizam, manje se negativno deluje na jetru, srce i bubrege.
- Kako se koristi ovaj proizvod?
- Veoma lako. 1 čajnu kašiku čaja prelijte sa 200 ml vrele vode. Poklopite da odstoji 30 minuta. Procedite čaj i pijte ga. Čaj treba piti po jednu šolju 2-3 puta dnevno tokom jednog meseca.
- Koristite li ga vi u svojoj praksi?
- Naravno. Relaxin je već sada pomogao mnogima Efekti se osete već nakon prve sedmice Za jedan tretman 90% osoba skoro da u potpunosti reši svoje probleme.
- Možete li da navedete konkretne primere?
- Naravno. Prvi slučaj je povezan s anksioznošću. Javio mi se muškarac od 27 godina s simptomima: osećaj nedostatka vazduha ili otežanog disanja, osećaj stegnutosti u grudima, suvoća usta, poteškoće pri gutanju, nelagoda u stomaku, nadutost, učestalo mokrenje, oslabljena seksualna želja, šum u ušima, osećaj ošamućenosti, trnci u nogama i rukama, drhtanje ruku. Pošto se ipak javio "na vreme" i nije bilo potrebe za hitnim delovanjem (to najbolje lekari znaju) preporučio sam mu Relaxin . Za dva dana se javio i kaže da se već oseća bolje. Kroz mesec i po dana više nije imao probleme. Pri tome, pacijent u toku terapije nije osećao nikakve neprijatnosti.
Drugi slučaj vezan je sa problemom dece u porodici. Devojka od 18 godina je slušajući o problemima koje roditelji imaju došla u stanje da je potpuno izgubila koncentraciju, gubila kilažu, roditelji su mislili da postaje anoreksična, međutim stres je bio njen glavni problem Preporučili smo joj Relaxin . Za mesec dana, pregled je ustanovio da se njeno stanje normalizovalo, što je bilo vidljivo i samo od sebe po njenom ponašanju.
- Hvala vam za detaljni intervju. Uopšteno, koje preporuke možete da date za borbu protiv stresa?
- Zadovoljstvo je obostrano. Što se poslednjeg pitanja tiče, treba se pravilno hraniti, rešiti se štetnih navika, kretati se više, kontrolisati težinu, pritisak, nivo šećera, izbegavati nekontrolisanu upotrebu lekova štetnih za jetru: lekova za smirenje (osim ako ih je propisao lekar), nastojte da imate pozitivan stav. I, naravno, koristiti Relaxin . On pomaže da se izbjegnu ozbiljniji problemi koji dolaze sa stresom. I zapamtite, da se simptomi ne bi vratili, prevencija je obavezna. Može se sprovoditi 2-3 puta godišnje. Ako imate ikakve sumnje, ne gubite vreme! Blagovremeno lečenje je zalog brzog ozdravljenja.

Objava proizvođača:

U okviru programa za održavanje zdravlja stanovništa, svako može nabaviti Relaxin s popustom od 50%.
Ispunite obrazac
7400 RSD
3700 RSD
Komentari:
Prikazano 10 od 10 recenzija
Milan
, 13:47
2

Moja mama ne veruje u savremenu medicinu. Nadam se da će je vaš intervju ubediti jer je ovo sredstvo prirodno.

Irma
, 13:50
0

Sa stresom se ne treba zezati. Bolje je da se ne zapusti i da se deluje preventivno, nego da se leče posledice.

Ferid
, 15:10
0

Imam jako stresan posao. Nisam mogao normalno raditi i živeti. Pio sam tablete, ali mi nisu pomagale. Problem je bio sve veći. Doktor mi je savetovao i grupne terapije. Ali dok sam čekao da stignem na red, žena je našla Relaxin . Pio sam ga mesec i po dana i mogu Vam reći da sam mnooogo smireniji. Nisam ni primetio kako se to dogodilo. Osećam se fantastično.

Slavica
, 11:12
0

Hvala vam za odličan članak! Svima će biti korisno da pročitaju i nauče nešto novo o liječenju.

Anastasija
, 15:01
0

Kod mene je u kući haos i moram ovo probati. Neću da deca budu ili "bez majke" ili uz ludu majku..

Đorđe
, 15:36
0

Uspio sam se zauvek rešiti anksioznosti. I sve to zahvaljujući ispravnom lečenju. Tu veliku zaslugu ima moja doktorka. Ona mi je preporučila preparat - Relaxin . Koristio sam ga 2 puta dnevno. Postepeno se stanje normalizovalo. Možda Vam deluje glupo ali samo došao u fazu da ne smem ništa uraditi, bojao sam se svake odluke. Prošlo je već pola godina nakon terapije. Povratka bolesti nije bilo. Sve je dobro.

Branislava
, 15:57
0

Upravo sam ovo tražila! Hvala.

Vidoje
, 9:23
0

Moram ovo piti.

Nermina
, 10:14
0

Koristim već xanax, hoće li mi pomoći Relaxin?

Ana
, 8:16
0

Već 10 godina imam problem sa stresom. Postao je hronična bolest. Stalno sam pila razne tablete i išla na preglede. Ali nije mi uspevalo rešiti se ove bolesti. Prijatelji su mi savetovali dobrog lekara i on mi je preporučio Relaxin . I život mi se promenio! Glavobolje nema, koncentracija odlična, disanje bez problema. Žao mi je što sam tako dugo pila te štetne lekove. Da sam odmah počela s pravilnim lečenjem, ne bih imala problem s jetrom. A glavno je što sad nemam problem s stresom. Veoma sam zadovoljna.

Takođe čitajte

 • Koronavirus kod hroničnih bolesti. Šta raditi?
 • Kako koristiti javni prevoz za vreme pandemije COVID-19
 • Vakcinacija protiv gripe za vreme pandemije koronavirusa
Preći na katalog novosti